Bloody Mary
Υπάρχουν πολλές μεγάλες και όμορφες ιστορίες που περιβάλλουν την συνταγή του Bloody Mary, ενός κοκτέιλ που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο! Ήταν ένα από τα πρώτα κοκτέιλ βότκας που το κοινό το αγκάλιασε τόσο πολύ μέχρι και σήμερα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός από εικασίες και ιστορίες για το πώς αυτό το ποτό έφτασε να είναι στα μπαρ σήμερα, ιστορίες που κυμαίνονται από το παράξενο στο εξαιρετικά περίεργο.
Μια λοιπόν από τις θεωρίες για το Bloody Mary που τριγυρίζουν στα σαλόνια των ιστορικών κοκτέιλ και τα διάφορα site μας πάει πίσω στο χρόνο, στην Αγγλία στα 1550, τότε που βασίλευε η Mary Tudor η βασίλισσα Μαίρη η 1η της Αγγλίας. Το ποτό ήταν –λέει- αφιερωμένο στη βίαιη και ανελέητη φύση της, έτσι ο χυμός ντομάτας αντιπροσώπευε το λουτρό αίματος που η ίδια προκάλεσε, ενώ η βότκα, επίσης γνωστή ως "το νερό της φωτιάς", αναφέρεται συμβολικά για να τονίσει τη βάναυση μεταχείριση που είχαν οι μάρτυρες πριν δώσει διαταγή να τους εκτελέσουν! Βέβαια ποιος μπορεί να πιστέψει μια τέτοια ιστορία....
Μια άλλη ιστορία, που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από τις άλλες να είναι αληθινή, έχει πρωταγωνιστή τον Fernand Petiot, έναν Αμερικανό μπαρτέντερ από το Harry`s Bar στο Παρίσι, ο οποίος, το 1920, ανάμιξε ίσες ποσότητες βότκας και χυμού ντομάτας. Μετά την ποτοαπαγόρευση, το 1934, το κοκτέιλ ταξίδεψε στο Μανχάταν. Εκεί ο Petiot έπιασε δουλειά στο διάσημο τότε King Cole Bar στο ξενοδοχείο St. Regis. Εδώ ο Petiot, για να ικανοποιήσει τους πιο σοφιστικέ Νεοϋορκέζους, έβαλε στο κοκτέιλ μερικά ακόμα συστατικά όπως, Worcestershire sauce, celery salt, black pepper & cayenne pepper, lemon juice, Tabasco sauce, για να το κάνει πιο πικάντικο. Έτσι πολύ γρήγορα το κοκτέιλ έγινε θρύλος στα μπαρ αλλά πάνω απ´ όλα στους πελάτες.
Μπορούμε να μιλήσουμε πόσο πικάντικο το θέλετε αλλά και να σας προτείνω διάφορα άλλα συστατικά. αντί horseradish όπως wasabi, μουστάρδα Dijon, «γάρο» ελιάς πράσινης ή μαύρης. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τον μισό χυμό ντομάτας με χυμό πορτοκάλι, παντζάρι, βύσσινο ή και μπίσκ, ζωμό γαρίδας ή θαλασσινών.